Труби з пластмас – суспільне значення та потенціал

10 Грудня, 2022 від admin Вимкн.

На порядку денному – розвиток Системи трубопроводів з пластмас щороку збільшують свою присутність на європейському ринку. Труби з поліолефінів застосовують для прокладання і реновації комунальних мереж водопостачання, водовідведення та дренажу, газопроводів і кабель-каналів силових та комунікаційних мереж. На відміну від європейського ринку, ситуація в Україні суттєво гірша. Незалежні експерти вважають, що 2020 року вітчизняні виробники поліетиленових труб змогли переробити лише 27 тис. тонн сировини. 

Ймовірно, що застійні процеси збережуться і цьогоріч, можливе навіть зниження споживання РЕ труб на 5 відсотків. Показово, що в європейських мережах водовідведення та дренажу дедалі частіше застосовують труби великих діаметрів. Вони покликані запобігти руйнівному впливу, які приносять з собою повені та екстремальні дощі.

До причин, які зумовлюють зростання популярності трубопроводів з пластмас, передовсім, належать:

  • широкий діапазон діаметрів;
  • простий і зручний монтаж;
  • відмінні гідравлічні властивості;
  • висока хімічна стійкість;
  • ідеальна герметичність та продуктивність.

Норми дивіться на фото.

Розповідай у коментарях свій досвід придбання матеріалів для ремонту/будівництва. Впевнений, у кожного є своя історія.

 

Стійкість упродовж 100 років експлуатації

25 червня 2019 року Європейська асоціація пластикових труб і фітингів (TEPPFA) та Асоціація PE 100+ оприлюднили спільний «Позиційний документ», який містить короткий опис напірних трубопровідних систем з поліетиленових труб, огляд стандартів, норм, а також приклади з реального життя. На переконання науковців та експертів трубопровідної галузі, оцінка життєвого циклу – Life-cycle assessment (LCA) – це важливий критерій, що свідчить про стійкість продукції. Тривалий час експлуатації вигідний не лише з економічних причин, а й з огляду на екологічну безпечність. В реальних умовах експлуатації трубопроводів з поліетилену їх життєвий цикл буде більшим за 100 років з огляду на такі причини:

  • реальний робочий тиск (як стрес-фактор) впродовж усього терміну експлуатації мережі, як правило, нижчий за проєктний (розрахунковий);
  • реальна температура ґрунту нижча за розрахункові показники;
  • допуски товщини стінки завжди перебувають в межах від нуля до плюсового значення;
  • на етапі проєктування переважно застосовується підвищений коефіцієнт безпеки.

Напірні труби з РЕ мають чимало незаперечних переваг: їх просто й зручно інсталювати (у т.ч. безтраншейними методами), вони стійкі та надійні впродовж усього терміну експлуатації.

Оцінка життєвого циклу поліетиленових труб – це стандартизований метод оцінювання впливу матеріалу (або виробу з нього) на довкілля та порівняння з альтернативними матеріалами (виробами). Цей метод простежує вплив на довкілля впродовж усього життєвого циклу виробу – від видобутку сировини, під час виробництва, транспортування, монтажу тощо – до закінчення терміну експлуатації (аж до переробки).

Не варто довіряти написам на упакуванні на 100%. Те, що на ній вказано 35, EPS – 70, EPS – 100, ще не означає, що так є насправді.

Не соромся попросити зважити 1 м³ пінопласту, щоб переконатися, чи все збігається.

Норми дивіться на фото.

Розповідай у коментарях свій досвід придбання матеріалів для ремонту/будівництва. Впевнений, у кожного є своя історія.